AtelierOverijssel en Trendbureau Overijssel presenteren vier toekomstscenario’s voor het Overijsselse landschap

 23 januari 2019 overzicht


Donderdag 24 januari presenteerden Trendbureau Overijssel en AtelierOverijsel vier toekomstscenario’s voor het Overijsselse landschap. In Abdij Nieuw Sion in Diepenveen kwamen meer dan 200 ambtenaren, bestuurders en professionals op het gebied van landschap bij elkaar om de scenario’s letterlijk te ervaren. Rijkbouwmeester Floris Alkemade gaf een lezing in aanwezigheid van onder andere gedeputeerde Hester Maij. Zij nam tevens de publicatie ‘Situatie Gewijzigd” in ontvangst waarin de vier toekomstscenario’s uitgelicht worden.

Vorig jaar begon ambitieus, aldus Ateliermeester Frank Stroeken van AtelierOverijssel. Trendbureau Overijssel en AtelierOverijssel begonnen een samenwerking met als doel een toekomstverkenning te maken voor het Overijsselse landschap. Deze verkenning is belangrijk volgens beide organisaties omdat we in een tijd leven waarin ontzettend veel verandert. Al deze veranderingen, van energietransitie tot digitalisering, hebben impact op het landschap. Om bewuste keuzes te kunnen maken, willen beide organisaties aan iedereen die werkt aan het Overijsselse landschap een toekomstbeeld geven en bovenal ook laten beleven.

Vanuit een wetenschappelijke basis en met de ontwikkelingen van nu als opmaat lieten Trendbureau Overijssel en AtelierOverijssel donderdag in Abdij Nieuw Sion daarom verschillende scenario’s zien en ervaren. De gepresenteerde scenario’s zijn: Techno Overijssel, Cultuur / natuur Overijssel, Productief Overijssel en Verhalend Overijssel. De scenario’s zijn gemaakt op basis van een assenkruis dat uitgaat van aan de ene kant hoge ruimtelijke economische dynamiek in Overijssel en aan de andere kan juist lage ruimtelijke economische dynamiek. De andere as wordt gevormd door economische waarde aan de ene kant en aan de andere kant een breed welvaartsbegrip. Elk scenario heeft haar eigen uitgesproken kenmerken.

Naast de presentatie van de publicatie “Situatie Gewijzigd” met daarin de vier toekomstscenario’s, konden de deelnemers meedoen en -denken tijdens deelsessies met onder andere Ruben Smit (ecoloog en natuurfilmer van onder andere De Nieuwe Wildernis), Hendrik-Jan Grievink (designer bij Next Nature) en Gitta Luiten (wethouder Hardenberg). De verschillende thema’s die spelen werden uitgediept waaronder technologie, kleinschaligheid, natuur en gezondheid.

Naast verschillende lezingen van Floris Alkemade en Vlaams kunstenaar Lucas de Man, was er een panelgesprek met onder andere Gedeputeerde Hester Maij. Ook lieten de vier kunstenaars Elise van der Linden, Paul Segers, Lobke Meekes en Jules van Hulst elk een van de vier toekomstscenario’s door de deelnemers ervaren en was er veel ruimte voor gesprek en reflectie.