Ontmoetingen bij de wilg

 7 oktober 2020 overzicht


‘Ontmoetingen bij de wilg’ is een groeiend kunstproject georganiseerd door de IJsselbiënnale dat deze tijd markeert, terugblikt en vooruitkijkt. Het kunstproject heeft als basis een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. Verhalen, observaties en bespiegelingen over het landschap zijn het onderwerp van de gesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden bij de wilg. De gesprekken zijn terug te luisteren via een podcast.

Birthe Leemeijer: ‘Een wilg, een leven lang geknot, heeft een vorm die sterk doet denken aan het menselijk lichaam. Het afsnijden van zijn uitlopers om de zoveel jaar over een lange periode lijkt hem te doen barsten uit zijn voegen. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving.' 

Ze vraagt zich af wat dat samenspel heeft gebracht en zal gaan brengen. Daarvoor organiseert ze gedurende deze zomer een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. Sommige wilgen worden door haar uitgekozen, andere zijn op verzoek door anderen voorgedragen. Samen vormen zij een bijzondere en groeiende collectie van wilgen als levende sculpturen, beeldengroepen en landschapskunstwerken in de IJsselvallei.

Meer informatie: https://ijsselbiennale.nl/nl/ontmoetingenbijdewilg/

Foto: Natascha Libbert.