Zeespiegel stijgt sneller door toenemend ijsverlies Antarctica

 26 september 2018 overzicht


Op NU.nl lazen we dit bericht:

"De zeespiegel stijgt harder dan gedacht door een toenemend ijsverlies op Antarctica. Vooral in de afgelopen vijf jaar is veel ijs gesmolten, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door 84 wetenschappers en geldt tot dusver als het compleetste onderzoek naar de staat van het Arctische ijs. De bevindingen zijn woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Tot 2100 kan de zeespiegel met 15 centimeter stijgen door het smeltende ijs van Antarctica. Dat is flink meer dan alle oude modellen laten zien.

Op het bevroren continent is genoeg ijs aanwezig om de zeespiegel in totaal met 58 meter te laten stijgen. Sinds 1992 is het waterpeil in de wereldzeeën met 7,6 millimeter gestegen door het ijsverlies op Antarctica.

Een zeespiegelstijging van 1 millimeter staat gelijk aan het verlies van 360 miljard ton landijs. Dat is een ijskubus met zijden van 7 kilometer.

Ruimtevaartorganisaties NASA en ESA steunen het internationale onderzoek. ''Volgens het onderzoek zorgt het ijsverlies op Antarctica ervoor dat de zeespiegel tegenwoordig sneller stijgt dan op enig ander moment in de afgelopen 25 jaar'', waarschuwt NASA."

Wat betekent dit voor het Overijsselse landschap? Wordt Overijssel de nieuwe randstad van de toekomst? Als de zeespiegel stijgt, gaan bedrijven dan risico mijden en verhuizen naar Oost Nederland?

Reacties0

Laat een reactie achter